Dnevne sobe

Usnje: Tommy M za vedno

Poletno vročino je odplaknil jesenski dež. S teras, noči pod milim nebom, se počasi vračamo v zavetja svojih prijetno toplih domov. Žgoče sonce je nadomestil plamen v kaminu, prihaja čas gnezdenja. Je že končno prišlo tisto leto, ko si bomo privoščili kavč, ki bo točno takšen, kot si ga želimo? Mehak, kakovosten, estetsko dovršen in iz pravega usnja. Da? Potem je čas za nasmeh.

Nasmeh se skriva za znamko Tommy M. Tam namreč ustvarjalci počnejo točno tisto, kar jih veseli. V nemškem podjetju TM Collections, ki stoji za znamko, so starodavne veščine srečale sodobno obrtno znanje. Ročno izdelujejo visokokakovostno, oblikovalsko pohištvo, narejeno iz najboljšega naravnega usnja. Usnje, ki ga uporabljajo, s svojo mehkobo in lepoto ne le povabi, pač pa tudi bogato zadovolji naše vizualne in taktilne čute.

Thomas Machalke, vodja znamke, pravi, da je trmast, ko gre za usnje. Že od mladosti goji strast do umetnosti obdelovanja tega prefinjenega materiala. Vsaka koža, ki jo uporabijo pri izdelavi pohištva Tommy M, je zato ročno izbrana. Usnja nikoli ne kupuje iz kataloga, temveč skupaj s sodelavcem Alejem Cuperusom potujeta po svetu in obiskujeta različne usnjarne. Tam spoznavata materiale in pogoje dodelave le teh. Le tako lahko osebno zagotavljata kakovost usnja in hkrati skrbita, da so pri proizvodnji materilov izpolnjeni visoki pogoji trajnosti in skrbi za okolje. Osebna povezava z dobavitelji jima omogoča tudi dostop do najboljših kosov, ki “običajnim kupcem” niso na vojo. Večkrat se je že zgodilo, da sta za tapiciranje pohištva izbrala materiale sicer namenjene izdelavi oblačil ali ženskih torbic.

Usnje, s katerim ustvarjajo pohištvo, prihaja z najrazličnejših koncev sveta, iz kotičkov, ki jih nagonsko ne bi povezali s pohištvom. Zato je pri obdelavi potrebna izjemna veščina in poglobljeno poznavanje materiala. Tukaj so ključne dolgoletne izkušnje, zanimanje in žar vodje znamke. Pri vsakem usnju ročno preverjajo značilnosti materiala. Ker se ti razlikujejo po lastnostih, kot so oblika, barva, debelina, jih ni mogoče avtomatizirano obdelovati. Vsak kos usnja je deležen pozornosti, ki jo zahteva. Z ročnim delom poskrbijo, da iz vsakega materiala ustvarijo končni izdelek najlepšega videza. Ker pa delajo s prvovrstnimi materiali in vrhunskimi oblikovalci, njihovo pohištvo s časom postaja samo še lepše.

Rhino

undefined

Tip usnja nosorog ne prihaja od ogrožene vrste, temveč gre za robustno kravje usnje vintage videza. Zaradi zrnaste površine je to usnje zelo trpežno, a hkrati prijetno na dotik in značilnega naravnega videza. Usnje nosorog je popolna izbira za ljubitelje klasike. Hvaležni mu boste, če ste zelo redoljubni, saj bo zaradi trpežnosti materiala tudi vaša sedežna garnitura vedno videti povsem na mestu.

Nabuck

undefined

Čudovito mehko, gladko usnje z značilnimi naravno brušenimi zrni. Nastaja iz evropske kravje kože, ki je mineralno strojena in barvana v bobnih z visokokakovostnimi barvili. Prav obdelava, ki temelji na brušenju zrnastega dela, daje temu usnju značilen videz in razkošno mehkobo. Zaradi impregnacije vlaken je usnje odporno proti tekočinam in umazaniji. Ta tip usnja je popoln za tiste, ki niste razsipni, a tudi ne stiskaški. Vodi vas načelo, da je denar treba dobro vložiti in hočete, da se vam vaš vložek izplača.

Sauvage

undefined

Žametno mehko usnje z drobnimi naravnimi zrni. Tako kot za bizonovo so tudi za to usnje značilne vidne naravne lastnosti, ki dokazujejo njegovo pristnost. Pri obdelavi uporabljajo nežen postopek aniliranja v bobnu, pri čemer se usnje obarva in dobi značilno liso, ki ustvarja zanimive barvne učinke. Divjina bo najbolje odgovarjala tistim, ki vas navaden vsakdanjik dolgočasi in iščete nove načine, kako ostati polni elana. Ta tip usnja vas bo pobožal, saj razume, da ste kljub svoji nestanovitni naravi v resnici nežni in mehki.

Nevada

undefined

Usnje iz eksotičnih vodnih bivolov, ki se pogosto uporabljajo kot delovne živali na riževih polji. Za to usnje je značilen izrazit zaključek. Kože ročno polirajo, kar daje usnju odprto, vlaknasto strukturo. Pri izdelavi ostanejo vidne vse naravne lastnosti. Nevada je tip usnja, ki se odlično poda tistim, ki ljubite zabavo in nove izkušnje. Ne bojite se spontanosti. Hipne odločitve so tisto, zaradi česar vam v življenju ni nikoli dolgčas. Saj veste, kdor ne tvega, tudi nima koristi.

Colonial

undefined

Usnje, izdelano iz trpežnih bikovih kož, ki veljajo za najboljšo srednjeevropsko surovino. Usnje je barvano po metodi “sendvič”, ki zaradi ročnega brušenja ustvari presenetljiv učinek dvobarvnosti. V celoti so ohranjene brazgotine, piki žuželk, gube na vratu… V tem tipu usnja boste posebno uživali, če ljubite stabilnost in vas navdihujejo pozabljene modrosti ter starodavni načini življenja. Izberite ga, če se ne bojite brazgotin, ki jih prinašajo leta, in verjamete, da nas prav te delajo posebne.

Monterey

undefined

Mineralno strojeno usnje goveda iz južnoameriške pampe. Izjemen videz in mehkoba dotika tega usnja sta posledica brušenja na zrnati strani. Kože dodatno polirajo in jim dodajo nežno anilinsko prevleko. Kljub brušenju ostajajo vidne vse naravne lastnosti, zato je vsak kos usnja unikaten. Monterey je za vse, ki živite mirno, a vam diši prestiž. Na svoji sedežni boste lahko uživali v gledanju Nicole Kidman, Reese Witherspoon in Laure Dern, ki v istoimenskem kalifornijskem mestu živijo zapletena življenja v seriji Big Little Lies.