Ostalo

Nazaj k naravi

Spalnica
Naravni stil v svoj dom vnesemo kar direktno, z uporabo naravnih materialov – bombaž, usnje, lan, kamen in les.

Eko slog (grško eikos - hiša, življenjski prostor) daje občutek svežine in povezanosti z naravo. Zaradi vse bolj pomembnih in na srečo tudi vedno bolj uveljavljenih trajnostnih načel se je v popularno kulturo in preko nje v oblikovanje prostorov vsidral tudi eko stil.

Eko stil poskuša poustvarjati naravno okolje človeških habitatov in se optimalno uskladiti z njimi. Eko slog ni nujno trajnosten, ni nujno ekološki, izraža le njegovo idejo.

Za razvojem tega stila ne stojijo visoko zveneča arhitekturna ali oblikovalska imena. Slog je skorajda edinstven prav zaradi izposoje oblik in metod iz drugih bolj izrazitih smeri oblikovanja. Dober primer za tovrstno mešanje stilov je Alvar Aalto, “oče modernizma”, ki je zasnoval hiše z drevesi, ki so rasla skozi strehe in okoli njih ovil nič kaj minimalističen plevel. Začetek eko stila lahko vpnemo v konec 20. stoletja, ko so se ljudje naveličali okoljskih problemov in se odločili, da si bodo v svojem domovanju ustvarili svoj “čisti” svet. Predniki ekološkega sloga so skandinavski oblikovalci, ki so prvi začeli združevati naravne materiale in inovativne, sodobne oblike. Sorodno so spajali tudi japonski tradicionalisti. Zaradi svoje pozitivne energije, ki spodbuja sprostitev, pozornost do zdravja in dobrega počutja, je eko slog hitro našel oboževalce in je še vedno priljubljena inspiracija za opremo sodobnih hiš in stanovanj.

Opremljanja prostora v eko slogu seveda ni mogoče podrediti nobenemu pravilu. Edino uporabno vodilo je morda le uporaba za planet neškodljivih, naravnih, enostavno razgradljivih materialov. Vaš značaj, želje, navade, starost in celo status se lahko odražajo v ustvarjanju ambienta, le njegova pripadnost eko-oblikovanju bo z uporabo pravih materialov ostala nesporna.

Pri izbiri pohištva se izogibajte ivernih plošč, plastike in kromirane kovine. Ena najpomembnejših prednosti ekološkega sloga je odlična priložnost za uresničitev vaših fantazij, pri dekoraciji in opremi lahko uporabite poljubne barve in naravne materiale. Naravni materiali, kot so trst ali druge tapete iz trdega lesa, rečni kamni, ki jih lahko uporabimo kot stenske obloge, so popolni.

Dekor v eko stilu: vaze iz stekla (večinoma zelenega) ali gline, naravnega cvetja, pletene košare, skrinje, veje dreves, preprost tekstil iz lanu ali bombaža, lesene ali slamnate posode in solnice. V kuhinji morda šopki posušene trave dodajo prostoru posebno mehkobo.

Glavna napaka pri ustvarjanju eko stila se zgodi, če zaidemo v sestavljanje množic dekorativnih elementov, rezbarij, vaz, slik itd. Ne pozabite, da eko slog odraža sodobno notranjost, minimalizem, preprostost in funkcionalnost, ne smeti in ne poskuša urbanega okolja spreminjati v vaško. Eko stil se z okoljem staplja.

Omara
Komoda je del Interlivingove dnevne sobe, serije 2105.

Oblikovanje notranjosti v eko stilu je kot nalašč za posameznike, ki se čutijo odgovorne za okolje, v katerem živijo: ekološko oblikovanje ni le elegantno in lepo, temveč je tudi izraz določenega protesta proti neomejenemu potrošniškemu nagonu in onesnaževanju narave.

Pohištvo in dekoracija v eko stilu

Svoj eko stil izpopolnite po svoje. Držite se le nekaj pravil: sestavljajte naravne materiale in ne pozabite, da je eko stil čist in moderen.