Na obisku

Anja Zorko: Na obisku pri poznavalki dobrega oblikovanja

Tri metre od tal do stropa in vsaj pol metra debela stena. Poleti hladno, pozimi prijetno toplo. Tudi če nismo največji ljubitelji starih gradenj, jim moramo priznati njihov diskretni šarm. Bele stene, bela tla, napolnjena s svetlimi kosi pohištva, kjer se prepleta modernost in pridih antičnega, izžarevajo bogato zgodovino, ki se sreča s sedanjostjo.

Povabljeni smo bili na obisk v očarljivo meščansko stanovanje. Njegova lastnica Anja nas je prijetno sprejela s kavo, kot se šika, v starinski skodelici z zlatim robom. Pove nam, da se je v stanovanje nedavno preselila in ga je opremila le “za silo”, saj ima še veliko načrtov za ureditev ambienta. Ko se razgledujemo po stanovanju in lično izbranih kosih pohištva, se nam zdi že precej dovršeno, a razumemo gostiteljičino vnemo, saj Anja prihaja iz dizajnerskih krogov.

Anja Zorko je najprej ljubiteljica lepega, funkcionalnega in kakovostnega oblikovanja. Sicer je poklicna managerka z znanstvenim magisterijem. Danes vodi Center za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, katerega prva naloga je podpora in promocija slovenske kreativnosti in kulturnega ustvarjanja. Tam z različnimi izobraževanji in razpisi za nepovratna sredstva spodbujajo razvoj slovenskega kulturnega in kreativnega sektorja ter povezovanje le-tega z gospodarstvom. Z različnimi gostujočimi razstavami kakovostnega slovenskega oblikovanja pa pod znakom odličnosti Made in Slovenia gradijo prepoznavnost slovenskih ustvarjalcev v tujini.

Meščansko stanovanje, ki smo ga obiskali, je umeščeno med Trubarjevo ulico v Ljubljani in park Tabor. V bližni je mogočna dvorana Tabor arhitekta Ivana Vurnika iz zgodnjega 20. stoletja in Muzejska ploščad Metelkova. Z balkona stanovanja se razstira pogled na bloke arhitekta Stanka Kristla, ki je sicer zasnoval tudi ljubljanski UKC. Tlorisna zasnova stanovanja je delo studia Mertelj Vrabič Arhitekti, ki so pustili svoj pečat tudi pri izboru pohištva, ki polni interier.

Skozi predsobo, kjer nas pozdravi posodica za mleko, nekoč last Anjinega dedka, danes pa vaza za suho cvetje, vstopimo v kuhinjo. Očara nas minimalistični slog in elegantna belina, ki jo tu in tam “zmotijo” prepoznavna oblikovalska dela. Bela kuhinja, delo arhitektov Mertelj Vrabič, je sestavljena iz zaprtih omaric spodaj in odprte okrasne police zgoraj. Poleg skodelic so tam še starinski kozarčki in steklenice za vino. Na kuhinjskem pultu vidimo Anji ljubo desko za rezanje iz oljke, ki jo je izdelal njen prijatelj, akademski slikar. Nasproti stoji geometričen barski stolček iz hrastovega lesa znamke Vitamin Design.

Pot nadaljujemo iz kuhinje skozi obnovljen meščanski podboj v osrednji prostor, kjer so združene jedilnica, dnevna in delovna soba. Čeprav opremljen zgolj z najnujnejšim, je prostor poln zanimivih oblikovalskih kosov in različnih antičnih spominkov. Nad sedežno vidimo luč Elipse oblikovalca Tilna Sepiča v črni barvi, v katero se je Anja zaljubila na prvi pogled. Ob sedežni se lahko spočijemo na stolu Rex, delu legendarnega slovenskega industrijskega oblikovalca Nika Kralja. Po dnevni sobi so z občutkom razporejene različne starine. Antične petrolejke, bela vitrina iz nedeljskega bolšjega sejma, steklene vaze iz antikvarne, na katero je Anja naletela med popotovanjem po Istri. Tam je tudi vaza s fotografijo na keramiki, ki jo je oblikoval njen prijatelj, fotograf Jon Hatfull. Anja goji posebno ljubezen do te vizualne umetnosti, saj je med drugim diplomirala iz fotografije na nekdanji Šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart.

Obisk zaključimo v skoraj prazni kopalnici. Preseneti nas vgrajeni tuš, ki je povsem odprt in opremljen samo z vgradno poličko. Ob tušu se srečamo s še enim kosom iz aluminijske linije Mertelj Vrabič Arhitekti, to je stol, ki tukaj služi kot kopalniški tabure. Ko Anjo vprašamo, kako ob takšnem tušu ni vsa kopalnica poplavljena, se nasmehne in razloži, da je ključen pravilen padec tal. Ravno ta pa je bil kriv, da se je v stanovanje vselila nekaj mesecev pozneje, kot je načrtovala, saj so morali tla kopalnice kar dvakrat popravljati.

Anja nas pospremi iz stanovanja in nam za vogalom pokaže svojo najljubšo cvetličarno. Obožuje lokacijo svojega doma, saj gre za zelo dejavno četrt. Med drugim imajo v njeni bližini studie nadobudni mladi ustvarjalci, katerih delo z veseljem spremlja. Oči se ji zaiskrijo, ko pripoveduje, da ob Ljubljanici nastaja Center Rog, kjer Mestna občina Ljubljana gradi novo ustvarjalno središče, namenjeno prav kreativnim industrijam. Ideja, da ta prinaša več prostora za ustvarjalce in za razvoj kreativnosti, je tisto, kar jo navdihuje.