D n e v n e s o b e

Dnevne sobe skozi desetletja

Nekoč je bil osrednji socialni element doma kamin, ob katerem se je zvečer zbrala in grela vsa družina. Skozi desetletja se je z izumom sodobnih tehnologij ogrevanja uporaba kamina kot grelnega telesa postopoma opustila, vlogo socialne platforme doma in simbolnega »ognjišča« pa je postopoma prevzela dnevna soba. Naj bo minimalistična, retro ali eklektična, dnevna soba je kot stična točka srečevanja družinskih članov še danes najživahnejši prostor doma, zato sta njena atmosfera in udobje bistvenega pomena.

20. leta - Modernizem za vse

Vila Tugendhat v Brnu na Češkem, ki jo je zasnoval arhitekt Mies van der Rohe, je paradigmatsko delo moderne stanovanjske arhitekture 20. stoletja, ki se je razvilo v Evropi v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Pritličje hiše z dnevno sobo je zasnovano po principu takratne inovacije prostega tlorisa. Takšna tlorisna zasnova naj bi zadovoljila nove potrebe sodobne in hitro razvijajoče se družbe po koncu prve svetovne vojne. Velikopotezen ambient dnevne sobe je sestavljen iz aranžmaja znamenitih stolov Barcelona, ki jih je oblikoval arhitekt sam, postavljenih v dve liniji pred impozantno steno iz oniksa. Minimalna in geometrijsko močna postavitev pohištva se umakne v ozadje kamnite stene, ki je s svojo močno materialnostjo glavni element dnevne sobe.

Stoli Barcelona, ki jih je oblikoval Mies van der Rohe
Stoli Barcelona, ki jih je oblikoval Mies van der Rohe
Rutar, Tommy M
Rutar, Tommy M - Minimalistična Rutarjeva bela sedežna garnitura iz pravega usnja s poudarjenimi kontrastnimi šivi in kovinskimi podporami v prostoru deluje podobno lahkotno kot stoli Barcelona arhitekta Mies van der Roha.

40. leta - Prefabicirano udobje

Leta 1949 zgrajena hiša z imenom Eames House ali Case Study Nr. 8 je služila kot dom in studio arhitekturnega dua Charlesa in Ray Eames. Hiša je bila zasnovana v sklopu legendarnega projekta Case Study Houses, v sklopu katerega so bili ameriški arhitekti povabljeni k snovanju eksperimentalnih hiš, ki bi z uporabo prefabriciranih in modularnih elementov omogočale hitro gradnjo cenovno dostopnih, sodobnih domov. Tem principom sledi tudi Case Study Nr. 8, kjer dvovišinska dnevna soba z velikimi panoramskimi okni predstavlja osrednji prostor doma. Dnevna soba s spuščenimi lampijoni, sobnimi rastlinami, veliko knjižno omaro in ikoničnimi pohištvenimi kosi znanih oblikovalcev (nekaj kosov sta oblikovala arhitekta sama), postavljenimi na veliko preprogo, deluje prijetno ležerno in odraža življenjski slog svojih stanovalcev.

Prefabricirano udobje, Eames house
Prefabricirano udobje, Eames house
Rutarjeva arhivska dnevna soba iz 80. let
Rutarjeva arhivska dnevna soba iz 80. let - Z velikopoteznim lesenim regalom vzpostavlja udobno in intimno atmosfero ter kot lesena obloga popolnoma zaobjame stene prostora.

50. leta - Utopljena sedežna garnitura

Millerjeva hiša iz jekla in stekla z velikim vrtom, dokončana leta 1957 za družino Miller v ameriški zvezni državi Indiana, v največji meri uteleša ameriški modernizem iz sredine prejšnjega stoletja. Osrednji element, ki zaznamuje beli interier dnevne sobe, je za nekaj stopnic v tla utopljena sedežna garnitura v živo rdeči barvi s pisanimi, eklektičnimi blazinami in rdečo preprogo. Velikopoteznost in utopljenost enotne sedežne garniture povzroči, da ta deluje skoraj kot samostojna soba znotraj večje sobe, ki zaradi svoje nižine omogoča drugačno izkustvo prostora. Pretežno rdeče-roza barvno shemo popolno dopolnjujejo rastline v liniji nad sedežno garnituro.

Utopljena sedežna garnitura
Utopljena sedežna garnitura
Rutar, Bretz, Ohlinda
Rutar, Bretz, Ohlinda - Podobno eksotično dnevno sobo lahko zasnujete tudi z našo gozdno zeleno žametno sedežno garnituro z vzglavjem, sestavljenim iz več fiksnih pisanih blazin. Sedežna garnitura v kombinaciji z eklektičnimi blazinami v prostoru vzbudi retro karakter.

80. leta - Dnevna soba v lesu

Ambient dnevne sobe ni odvisen le od izbire pohištva; pohištvo in stene prostora, ki omejujejo dnevno sobo, vedno delujejo kot ena celota. Zgleden primer celovitega pristopa je dnevna soba, ki jo je zasnoval arhitekt Peter Zumthor za svoj dom v švicarski vasici Haldenstein. Vse stene in strop dnevne sobe arhitektovega domovanja so oblečeni v furnirane lesene plošče, ki z rahlim leskom odbijajo svetlobo. Črni fotelji, obrnjeni proti črnemu kovinskemu kaminu, vzpostavljajo spokojen ambient. Intenzivna materialnost dnevne sobe predstavlja močan kontrast ostalim prostorom pritličja, kjer prevladuje vidni beton. Intenzivna in izrazito topla materialnost lesa sporoča, da je dnevna soba najbolj intimen prostor hiše, namenjen ožjemu družinskemu krogu, medtem ko so drugi prostori bolj pretočni in odprti za obiskovalce.

Dnevna soba v lesu Peter Zumthor
Dnevna soba v lesu Peter Zumthor
Rutar, Bondomus
Rutar, Bondomus - Les v prostoru ustvari toplo atmosfero, neprimerljivo s katerim koli drugim materialom. To atmosfero lahko nadgradite z našimi sedežnimi garniturami v toplih rjavih in bež odtenkih, ki se skladajo z lesom in obenem omehčajo tudi bolj nevtralne in minimalistične interierje.

2000 - Dnevna soba v lesu

Večstanovanjska hiša na ulici Forsterstrasse v Zürichu je zgrajena iz betonskih zidov, med katere so umeščene sobe stanovanja. Steklena fasada obilno osvetljuje minimalno naseljen interier in ga povezuje z drevesnimi krošnjami. Dnevne sobe so skrajno preproste; usnjene zofe in fotelji, obrnjeni proti velikim oknom, v nekaterih dnevnih sobah dopolnjuje ob zid postavljena samostoječa televizija. Bele zavese, ki v večernih urah nudijo intimnost, prostor s surovo betonsko materialnostjo napolnijo s kontrastno mehkobo. Minimalistični interier dopušča, da pohištveni kosi s svojo materialnostjo in barvo stopijo v ospredje. Purizem samega prostora lahko dobro uravnotežimo z izbiro taktilnih materialov, kot je usnje, ki je idealno za sedežne garniture.

Surovi minimalizem, Forsterstrasse
Surovi minimalizem, Forsterstrasse
Rutar, Koinor
Rutar, Koinor

2010 - Monokromatska spokojnost

Če je dnevna soba vile Tugendhat sestavljena iz šestih samostoječih foteljev, je arhitekt John Pawson dnevno sobo hiše v Veliki Britaniji zasnoval zavno obratno. Ambient dnevne sobe tvori ena poteza velike kotne sedežne garniture, ki se nadaljuje v leseno klop in je simbolno orientirana proti kaminu. Ambient je kljub svoji monokromatski barvni shemi zelo taktilen in vpeljuje precej različnih materialov. Stene interierja so opečne, strop je obložen z leseno oblogo, tla prekriva velika preproga iz naravnih vlaken, kamin je postavljen na keramične ploščice, ob oknu pa teče debelo tkana tekstilna zavesa.

Pri Rutarju se zavedamo pomembnosti intimne in domače atmosfere v dnevni sobi. Med našo široko pohištveno zbirko se skriva kar nekaj kosov, ki bodo v vaš dom vnesli občutek spokojnosti.

Monokromatska spokojnost
Monokromatska spokojnost
Rutar, Bondomus
Rutar, Bondomus