Ostalo

Tri luči, pet oblikovalcev

Jesen je priložnost za nov začetek, priložnost, da v svoj vsakdanjik vnesemo nov red in za seboj pustimo navade, ki se jih ne želimo več oklepati.

Listanje po družbenih omrežjih in spletno nakupovanje pred spanjem lahko nadomestimo s kakovostno knjigo, večerno TV-rutino v dnevni sobi pa zamenjamo za druženje s prijatelji ob dobrem pogovoru ali namizni igri. Večer je vaš sveti čas. Vzemite si ga in počnite, kar vam je volja. Pri tem pa ne pozabite na vzdušje, ki ga lahko ustvarimo z igro luči. Izbrana svetila nam lahko ponudijo idealno svetlobo za priložnost, pa naj bo to bralna lučka, privlačna stropna svetilka ali sij ambientalne luči. V Rutarju, družinskem podjetju koroških Slovencev, budno spremljajo ustvarjanje slovenskih oblikovalcev. Tako od spomladi 2021 salon Rutar Ljubljana krasi prodajna razstava odličnega slovenskega oblikovanja. Made in Slovenia, ki je nastala v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Na prodajni razstavi med kakovostnimi kosi pohištva izstopajo tri svetila, ki bi lahko bila prav tisto, kar potrebujete. Naj vam predstavimo izvirno oblikovana slovenska svetila in obraze tistih, ki so jim vdihnili življenje.

Vitka

Vitka, dovršena ambientalna svetilka, ki v ohišju tanke silhuete skriva močan svetlobni vir. Moč svetlobe lahko zatemnimo s pomočjo prefinjene senzorične elektronike, ki poskrbi za optimalno razsvetlitev prostora. Vitka naredi močan grafični vtis tudi takrat, ko ne sveti. Stabilnost ji daje kovinska utež, ki pa ni fiksna, kar pomeni, da lahko svetilko obrnemo, kot želimo. Utež lahko tudi odstranimo in svetilko naslonimo na steno, vendar bo razporeditev svetlobe po prostoru najbolj enakomerna, kadar svetilka stoji sama. Njeno obliko, ki jo estetsko lahko opišemo tako v okvirih klasičnega kot sodobnega, enostavno vključimo v katerikoli ambient.

Vitka je delo oblikovalca Janeza Mesariča, ki jo je razvil za podjetje Intra Lighting. Janez je produktni oblikovalec, izšolan na ljubljanski Akademiji za likovne umetnosti in oblikovanje. Z ženo Mašo Majce Mesarič sta ustanovila oblikovalski studio Mashoni, kjer izvajajo vse od oblikovanja izdelka do celostne grafične podobe. V zadnjem času se pretežno posvečajo razvoju znamk, pri čemer sodelujejo tako z domačimi kot tudi tujimi podjetji. Janez tam deluje kot kreativni direktor, vodilni oblikovalec izdelkov in glavni svetovalec znamkam. Pred tem je kot kreativni direktor sodeloval s studiem Asobi, kjer je delal za stranke v Sloveniji, Italiji, Nemčiji in ZDA. Ko se je odločil za neodvisno pot, je razvil močno zanimanje za oblikovanje svetil. Njegovo delo je bilo razstavljeno na številnih mednarodnih razstavah in predstavljeno v večjih oblikovalskih publikacijah. Je mednarodno priznan in nagrajen z nagradami good design, BIO19, I.D. in red dot, o njegovih izdelkih pa so že pisali v priznanih revijah, kot so Minimalissimo, Domus, I.D. Magazine, Icon in druge.

Svetilo Rocking Light

Pustite se zavesti zibajoči se svetlobi svetilke Rocking Light, ki ob vašem dotiku zaniha in v ambientu ustvari hkrati poetično in dinamično vzdušje. Svetilka je narejena iz prepognjenega nerjavečega jekla, kaj ji daje tako trpežnost kot lahkotnost. Ambientalna svetilka je na voljo v dveh velikostih in različnih barvah. Izbirate lahko med surovo ali peskano barvo jekla, med živahnimi rumeno, oranžno ali zeleno ter klasičnima črno ali belo. Ne glede na barvo bo svetilka Rocking Light s svojimi igrivimi lastnostmi in prefinjeno LED-svetlobno tehnologijo v vaš dom vnesla toplino in značilno samozavest. Prepognjena svetilka je nastala pri podjetju Folds, ki sta ga še v času študija ustanovila sveža diplomanta Fakultete za arhitekturo, Anja Mencinger in Nikolaj Salaj.

Oba so že od nekdaj poleg arhitekture privlačile tudi druge kreativne discipline − oblikovanje, umetnost in vizualne komunikacije. Tako je nastala blagovna znamka Folds, kar bi po slovensko lahko prevedli kot prepognjeni. Ime podjetja opisuje tako vizualno obliko kot način izdelave njunih izdelkov. Obikujeta namreč trajne, visokokakovostne pohištvene izdelke iz kovin in kovinskih zlitin, ki jih ukrivljata in tako ustvarjata zanimive oblike. Poleg luči lahko v njuni kolekciji najdemo še prepognjene stenske poličke. Nikolaj sicer deluje na Danskem, v Kopenhagnu, kjer kot svobodni ustvarjalec nudi storitve kreativnega svetovanja, Anja pa je mlada arhitektka v Ljubljani. Oba sta še kot študenta sodelovala s prepoznavnimi arhitekturnimi biroji, kot SADAR+VUGA in Dekleva Gregorič Arhitekti, njuni izdelki pa so bili razstavljeni na velikih sejmih oblikovanja, kot sta Milano Design Week in 3daysofdesign v Kopenhagnu.

Svetilka 1∞

Navdih za oblikovanje svetil 1∞ je mogoče iskati v čarovniji snežnih kristalov, organizmih z dna morja in skrivnostnem svetu fraktalov − geometričnih vzorcev nepravilnih oblik. Modularna svetilka je sestavljena iz okolju prijaznega polipropilena, ki ga je mogoče reciklirati in je povsem pralen. Senčnik v prozorni ali prepustni beli barvi pri srečanju s svetlobo ustvarja videz večplastnosti, ki tvori kristalne in čipkaste strukture. Neskončna igra svetlobe in sence, globine in površine, mikroprostorov in gibanja odraža lepoto neskončnega v končnem. Senčnik je v celoti sestavljen iz modulov brez uporabe kakršnihkoli dodatnih konstrukcijskih ali veznih elementov. Na voljo je v treh velikostih, pri čemer ga lahko uporabimo za namizno, talno ali visečo luč.

Svetilka, ki se igra s pojmom neskončnosti, je nastala pri znamki BelaBela, ki jo vodi oblikovalka tekstila in oblačil Jana Mršnik. Linija 1∞ je nastala v sodelovanju s kolegico Vesno Štih. Jana Mršnik je študirala na Naravoslovnotehniški fakulteti (NTF) Univerze v Ljubljani in se izpopolnjevala v Kopenhagnu in Firencah. Prav v Italiji je pridobila svoje prve izkušnje dela v tekstilni industriji, saj je tam oblikovala pletenine za Loreno Antoniazzi in Roberta Cavallija, prepoznavni imeni v svetu mode. Danes je asistentka na smeri Oblikovanje tekstilij in oblačil na fakulteti, kjer je študirala, in docentka na Fakulteti za dizajn. Vesna Štih je prav tako oblikovalka tekstila in oblačil, ki se je izpopolnjevala v Rimu. Njeni interesi segajo na različna področja kreativnega ustvarjanja, vse od grafike, slikarstva, tekstilne umetnosti do industrijskega oblikovanja, predvsem pa jo zanima oblikovanje tekstilij, oblačil in izdelkov za dom. Zgodba podjetja BelaBela, kjer sta oblikovalki sodelovali, se je začela z umetniškimi projekti na področju tekstila, a se je kasneje razširila na oblikovanje tekstilnih izdelkov za notranjo opremo in prostorske instalacije.

Nabor svetil MADE IN SLOVENIA je naprodaj v Rutarjevem salonu v Ljubljani

undefined
In doma bo najlepše

Zahvaljujoč široki paleti oblikovalskih možnosti lahko izbiro prilagodite svojemu okusu.