Dnevne sobe

Sedežna garnitura, središče vašega sveta

Če je nekoč veljalo, da je središče doma ognjišče, bi lahko rekli, da je to vlogo danes prevzela sedežna garnitura. Njena vloga v prostoru je presegla druženje, delovati mora ves dan in zadovoljiti zelo različne scenarije bivanja: od ležernega gledanja televizije, branja, poležavanja do zabavanja gostov, povrhu vsega pa mora interier prostora celostno osmisliti.

Slednje je toliko pomembneje, saj gre za relativno velik, osrednji element prostora, ki definira ambient dnevne sobe in ki ga je nemogoče oziroma nesmiselno skrivati. Če boste sedežno garnituro izbrali premišljeno, torej sebi in prostoru v prid, bo ta podobo interierja strnila, dodatno izpostavila obstoječe kakovosti prostora, hkrati pa zadostila vsem vašim zahtevam.

Sedežna garnitura kot fizična prepreka

Večje odprte bivalne prostore lahko dobro omejimo, začrtamo z vnosom večjih pohištvenih kosov. Sedežna garnitura je za to več kot primerna rešitev. V večjih, odprtih prostorih želimo, da garnitura deluje kot fizična bariera in prostor razdeli na več različnih ambientov. V takem primeru je smiselna izbira nekoliko masivnejše in večje sedežne garniture. Idealne za večje prostore so modularne garniture, ki jih lahko po želji razširjamo z dodajanjem modulov in jih kombiniramo v različne oblike. Dobra izbira so tudi L- in U-sedežne garniture. V velikih prostorih je zelo pomembno, da sedežno garnituro postavimo tako, da jo je mogoče v celoti obhoditi, kar pomeni, da moramo premišljeno izbrati tudi njene dimenzije.

Prostor in sedežna, sedežna in prostor

Ne glede na vrsto sedežne garniture velja nekaj splošnih pravil, kako jo umestiti v prostor. Te posledično vplivajo in namigujejo na vrsto sedežne garniture, idealno za vaš dnevni prostor. Prvi kriterij se nanaša na velikost oziroma dimenzije, pri čemer je ključno, da je sedežna garnitura dovolj majhna, da jo lahko enostavno obhodimo na mestih, kjer je prehajanje potrebno. Če se nahaja neposredno ob steni, naj bo dovolj majhna, da je med njo in steno še nekaj centimetrov prostora. Premišljena izbira velikosti sedežne garniture je toliko pomembnejša, če gre za manjši dnevni prostor. Največja napaka, ki jo lahko storimo, je ta, da v premajhen prostor stlačimo preveliko sedežno garnituro, zaradi česar prostor deluje zadušljivo. Temu se lahko uspešno izognemo z izbiro manj masivne in od tal dvignjene zofe.

Naslednji kriterij je tlorisna zasnova prostora, pri čemer želimo sedežno garnituro umestiti tako, da kar najbolje izpostavi in izkoristi najboljše lastnosti prostora. Če se iz sobe odpira čudovit pogled na okolico, jo bomo seveda obrnili tako, da se lahko tega pogleda naužijemo. Če imamo v hiši kamin, jo bomo vsaj deloma obrnili proti kaminu. V zelo velikih bivalnih prostorih običajno želimo, da sedežna garnitura volumen nekoliko zameji in preseka, kar pomeni, da jo je smiselno umestiti na sredino prostora. Na tretji kriterij izbire vplivajo pohištveni kosi, ki so že v prostoru. Če je edini novi, dodani element sedežna garnitura, je seveda smiselno, da se oblikovno in barvno prilagodi že prisotnim pohištvenim kosom in skupaj z njimi tvori zaključeno podobo interierja.

Chaiselongue, prinašalec časa

Ne glede na to, ali gre za večji ali manjši prostor in temu primerno sedežno garnituro, lahko vsako dopolnite s t. i. chaiselongue oziroma lounge sedežem, običajno namenjenim eni osebi. Poleg tega, da bo razgibal ambient prostora, je odličen tudi za popoldanski počitek ali branje knjige.

Zofa, najboljša prijateljica malih dnevnih sob

Pri manjših dnevnih sobah bodite še posebej pozorni na to, da sedežna garnitura ne zapolni celotnega volumna in ne deluje preveč glomazno. Poleg izbire primerne velikosti na zračnost prostora precej vpliva tudi sama podoba garniture. Do tal zaprta ali celo kotna garnitura bo v primerjavi z dvignjeno od tal ali manjšo zofo prostor veliko bolj zaprla in vizualno presekala, pomanjšala. Zofe so za manjše prostore odlična rešitev, saj delujejo lahkotno, hkrati pa jih je mogoče kombinirati s fotelji, naslanjači ali gugalniki. Prav tako jih je mogoče dopolniti s taburejem oziroma naslonjalom za noge, s čimer postanejo še udobnejše.

Večfunkcijske sedežne garniture

Raztegljive sedežne garniture ali garniture z ležalno funkcijo so odlična izbira za manjše dnevne sobe, kjer ni prostora za več kosov pohištva, bi se pa ob branju revije občasno vseeno želeli zlekniti v polsedeči položaj. V takih primerih je odločitev za večfunkcijsko garnituro, ki ponuja več možnosti uporabe in se lahko s preprostim izvlečnim delom podaljša v naslonjalo za noge ali spremeni v ležišče, prava. Ob nepredvidenih oziroma redkih scenarijih, kot so prenočitev prijateljev ali sorodnikov, garniture z izvlečno ležalno funkcijo omogočajo udobno ad hoc namestitev, nekatere pa imajo pod sedali celo priročne shrambne predale.