Kuhinje

Pri prenovi kuhinje, je ključen dober načrt

Kuhinja
Prenova kuhinje je eden najbolj zahtevnih delov prenove stanovanja. Od nas zahteva, da razmislimo o načinu kuhanja, o izgledu in estetiki ter o funkcionalnosti. "Nam je všeč minimalizem? Bi rajši visoki sijaj, les, matirane elemente? Kaj pa kuhinjski otok?"

Med različnimi idejami za prenovo lahko hitro pozabimo na pomembne podrobnosti in storimo kakšno nepotrebno napako. Sledi nekaj najpogostejših napak … zapomnite si jih.

1. Pretiravanje z barvami in stilom, lahko pokvari prostor.

Preden izbiramo opremo, razmislimo, kakšen stil, oblike in barve so nam osebno všeč. Izberimo takšne, ob pogledu na katere, se bomo dobro počutili. Pazimo tudi na pomembnezakonitosti. Če je naša kuhinja majhna, izberimo svetlejše odtenke in enostavne elemente. Temne barve in preveč elementov jo lahko navidezno še dodatno pomanjšajo.

kuhinja
2. Veste kaj je “kuhinjski trikotnik”?

Pomivalno korito, štedilnik in hladilnik sestavljajo trio, ki je med kuhanjem najbolj frekventen. Zato je do vsakega od teh elementov dobro imeti neoviran dostop in čim krajšo pot. Glede na razpoložljivost prostora tako poskrbimo, da so nameščeni v smiselnem vrstnem redu uporabe.

kuhinja
3. Kaj če v načrt ne “vklopite” vtičnic in priključkov?

Ob namestitvi elementov tako sledi nič kaj simpatično spoznanje, da ti prekrivajo vtičnico, radiator ali so celo nevarno blizu dostopa vode. Že v načrtu tako dobro premislimo, koliko električnih naprav potrebujemo, kako pogosto jih uporabljamo in kam jih bomo namestili za enostavno rokovanje. Morda lahko razmislimo o potopnih vtičnicah, ki so danes zelo popularne, pa tudi enostavne za čiščenje.

4. Kuhinjski pult je previsok, prenizek ali premalo vzdržljiv.

Izbira materiala kuhinjskega pulta je zelo pomembna, prav tako njegova višina. Večino dela namreč opravljamo prav tu: na njem režemo, nanj odlagamo. Zato je pomembno, da pri izboru pomislimo na trpežen material in višino, ki bo za nas najbolj praktična.

5. Pozabimo na pravo funkcionalnost omaric.

Odpiranje v levo ali v desno? Visoko ali nizko? Sliši se nepomembno, a pri dnevnem manevriranju ugotovimo, da napačna odločitev lahko pomembno moti naš kuharski proces. Premislite, na kakšen način se pomikamo, kako bomo odpirali omarice in koliko hrane shranjujete. Praktična rešitev so lahko kotne omarice z vrtljivim mehanizmom ali izvlečne s košarami.

Kuhinja
6. Podcenjujemo pomembnost osvetlitve in luči.

Pomembno je, da je delovna površina dobro osvetljena, zato luči namestimo na najpogosteje uporabljene predele kuhinje, ki jih lahko kombiniramo še z dnevno svetlobo. Elegantna rešitev so vgradne luči pod omaricami, viseče pričarajo bolj intimen pridih v jedilnici, stenske pa dopolnjujejo atmosfero. Ste vedeli, da lahko premišljena osvetlitev vaš prostor celo optično poveča?

Kuhinja
7. Pozabimo na vodovod, odtoke in smeti.

Neprijetno spoznanje je, da smo v fazi načrta premalo pozornosti namenili vodovodni instalaciji, zato nas kasnejše prilagoditve stanejo več. Pred izborom elementov zato v načrt vključimo vse detajle in ne pozabimo predvideti časom primernega prostora za smeti – vključno z ločevanjem smeti.

8. Velike želje - majhen proračun.

Dejstvo je, da lahko tudi z nižjim proračunom vaša kuhinja izgleda vrhunsko, estetsko in je funkcionalna. Ampak vseeno je pomembno, da pred nabiranjem idej realistično ocenite svoje finančne možnosti, nato pa poiščemo temu ustrezno rešitev za vašo kuhinjo – te so na voljo za vsak okus in denarnico.

Kuhinja

Mesečni izbor Rutarjevih kuhinj

Dober načrt je ključ dobre prenove kuhinje

Najbolj učinkovito rešitev boste našli, če se pred izborom opremite z natančnim izrisom tlorisa, merami, višinami oken, radiatorji, električnimi in vodnimi priključki. Na podlagi tega vam lahko svetovalci dobro in učinkovito pomagajo.

Ste pripravljeni na novo kuhinjo?

Naši svetovalci zagotovo so. Oglasite se v katerem od Rutarjevih salonov ali pa se posvetujte preko video klica. Pogovorili se bomo o vaših željah in pripravili izris.

Kuhinjski pripomočki, serviranje in dekor

Vse za vaš kuharski spektakel. Da bi bil še bolj zanimiv, bolj plemenit, manj kompliciran, skratka tak, kot ste si ga predstvaljali, da ga boste živeli, ko boste veliki.