O s t a l o

Ko dom postane navdihujoča oaza dobrega počutja

Vsak se je vsaj enkrat v življenju srečal s prenovo doma. Čeprav je prenova odlična priložnost, da svoj dom posodobimo v prostorskem, oblikovnem in funkcionalnem smislu ter končno uresničimo svoje najbolj divje želje, koherentnost prostorov ter usklajenost materialov, tekstur in barv pogosto predstavlja velik oblikovalski izziv. V tokratni reportaži smo obiskali družino Flor. Ker je čas pustil svoje sledi tudi v prostorih njihovega doma, je bila po 25 letih bivanja v hiši prenova več kot nujna. Za realizacijo nove podobe svojega doma so zavili v enega izmed naših salonov in hišo preobrazili v sodobno opremljeno in uglašeno celoto, pri čemer niso pozabili niti na najmanjše detajle – rezultat je odlična, celovita in skrajno premišljena prenova doma.

DRUŽINA FLOR

Družina Flor se je odločila za celovito prenovo, ki je vključevala novo organizacijo prostorov, novo medetažno konstrukcijo z inštalacijo talnega gretja, rušitev nekaterih zidov in zamenjavo oken in vrat. Ko je bila osnova pripravljena za vselitev, družina ni odlašala z obiskom enega izmed naših salonov: »Ker smo pri Rutarju v preteklosti večkrat kupovali, je bilo že na začetku jasno, da mu bomo zaupali tudi ta projekt. K odločitvi je prispeval tudi resnično širok izbor trendovskega pohištva,« svojo izbiro pojasni družina Flor. Poleg sodobnega dizajna so bili pri izbiri pohištva pomembni faktorji kakovost, dolgotrajnost in brezčasni dizajn, obenem pa je moralo biti pohištvo funkcionalno in priročno – nenazadnje mora še tako lepo pohištvo najprej dobro služiti vsakdanji rabi.

Posebno mesto v stanovanju zavzema velika jedilna miza iz lesenih tramov, prinesenih iz 100 let starega podstrešja. Miza ima posebno zgodbo: »V jedilno mizo sva se takoj zaljubila, a sva idejo o njenem nakupu skoraj že opustila, saj je bila prevelika za najino jedilnico,« pojasni ga. Flor. A naši iznajdljivi mizarji so našli rešitev za uresničitev želje. Kot pojasni ponosna lastnica mize, so Rutarjevi mizarji mizo enostavno ročno obrezali na pravo mero, tako da se popolnoma prilega jedilnici. Da je miza zares poseben kos, priča dejstvo, da jo občuduje prav vsak obiskovalec.
Jedilnica se nadaljuje v dnevno sobo, kjer prevladujejo nežnejši odtenki v pastelno-zemeljskih barvah. Srce prostora je velika kotna sedežna garnitura v očarljivi in pomirjujoči olivno zeleni barvi, ki jo mehke blazine in odeja naredijo samo še bolj mamljivo in udobno. Družina Flor je bila med opremljanjem dnevne sobe pozorna na vizualno usklajenost in celovitost dnevne sobe z drugimi prostori: »Želeli smo, da se vsi izbrani kosi pohištva med seboj dobro ujemajo, saj je bivalni prostor odprt in pretočen.«
V elegantni, črno-bordo kuhinji družina pripravlja kulinarične dobrote in uživa ob dobrem vinu. Kot najbolj obremenjeni površini je bila kuhinji posvečena posebna pozornost. Pri načrtovanju kuhinje je bil dialog z našim svetovalcem bistven za zasnovo brezčasne, a kvalitetne in funkcionalne kuhinje, ki je enostavna za uporabo ter popolnoma sledi željam in potrebam družine. Kuhinja sestoji iz treh delov: stenskega dela z visokimi omarami, pulta ob oknu in velikega kuhinjskega otoka z vgrajenim hladilnikom za vino. Črno-bordo barvo kuhinjskih omaric odlično dopolnjuje temen granitni pult.
Spalnica je, kot najbolj intimen del hiše, odeta v spokojne, svetlejše odtenke. Udobna oblazinjena postelja je postavljena pred steno s tapeto z motivom češnjevih listov, katere barvo posnemajo vzglavniki in zavese. Zgodba prenove doma družine Flor je zgodba kakovostnega bivanja, kjer urejeno in sodobno opremljeno bivalno okolje deluje kot navdihujoče prizorišče, ki spodbuja in dopolnjuje vsakodnevno življenje, polno majhnih užitkov. V tako lepem interierju je vsak dan nekaj posebnega. »Ker z možem zelo rada potujeva in bivava v lepo oblikovanih hotelih, sva želela narediti tako lep tudi svoj dom. Vsak dan imam občutek, da živim v oazi dobrega počutja in to je neprecenljivo,« za konec doda ga. Flor.
d

d