Ostalo

Stanovanje z osebnim pečatom

Pri gradnji hiše, obnovi stanovanja ali pa prenovi zgolj posameznega dela našega doma smo postavljeni pred celo vrsto odločitev. To je neizogibno. Morda se z nekaterimi vprašanji soočamo prvič, dolg reakcijski čas, ki bi ga potrebovali za konstruktiven odgovor, pa je preveč potraten. V procesu prejemamo nasvete z vseh strani, ki si med seboj pogosto nasprotujejo. Nad glavo nam visi vprašanje, koga poslušati, kje začeti in na kaj bi morali biti še posebej pozorni, da bomo z rezultatom na koncu zadovoljni vrsto let.

Oblikovanje doma zahteva premislek in strategijo, saj ustvarjamo okolje, kjer bomo preživeli velik del svojega življenja. Poleg vprašanja, kako želimo živeti in kako želimo dom urediti, da se bo skladal z našim načinom življenja, se odpira še vrsta drugih vprašanj. Premisliti moramo, kaj nam v prostoru veliko pomeni – kaj je tista glavna kvaliteta, ki jo v nam ljubih prostorih cenimo in bi jo želeli vključiti v svoj dom? Kako se bodo starali materiali, ki jih vgrajujemo, in kaj od njih pričakujemo? Kateri materiali so nam všeč in kaj je sploh na voljo?

Ko smo razjasnili najbolj neposredne zagate in odgovorili na prva ključna vprašanja, sledi projekcija v prihodnost: kako se bo dom spreminjal skozi čas? Ali bo zasnova prenove, ki smo si jo zamislili, sposobna kljubovati vsem življenjskim spremembam? S tem mislimo na prehod od samskega življenja k življenju v paru, k življenju z malimi in nato malo večjimi otroki, do ponovnega življenja v paru ali sami, ko se otroci odselijo … Kako bo dom deloval, če pride na obisk več prijateljev? Ali gre za domovanje, ki je prehodno in ga bomo čez nekaj let prerasli ter zamenjali ali pa smo našli dom, kjer bi radi ostali mnogo dlje?

Iskanje življenjskega scenarija

Želja in pričakovanj je veliko in med sabo so si zelo različna, včasih celo nasprotujoča. V vsakem primeru je ključno, da si pred pričetkom gradnje ali prenove svojega doma vzamete čas za premislek in si poskusite odgovoriti na vsa zgoraj zastavljena vprašanja. Pomembnost prezrtih dilem se pokaže šele čez leta, največkrat ob neki večji življenjski spremembi, ki ji dom v prvotni obliki ni zmožen zadostiti. Zato smo za vas pripravili nekaj ključnih smernic, kako se strateško lotiti prenavljanja in urejanja doma, ki bo zadovoljil tako vaša individualna pričakovanja kot tudi vse tiste potrebe, na katere morda niste niti pomislili. Samo tako lahko ustvarite dom, ki vam bo na dolgi rok zagotavljal kakovostno bivanjsko okolje. In, kar je še pomembno, le tako boste ustvarili dom, ki bo zmožen prenesti različne življenjske scenarije, se skupaj z vami spreminjati in nadgrajevati.

Dobra podlaga

Bivanjska podlaga je preprosto povedano osnova, ki jo nato naselimo s premičnimi kosi pohištva. Je podlaga za življenje, ki zajema najnujneša dela, da je stanovanje sploh uporabno: to so tla, stene, vgradno pohištvo, vrata, razsvetljava … Zasnova bivanjske podlage zajema odločitve o parketu, keramiki, barvi sten, dizajnu vgradnih omar in položaju luči, stikal, vtičnic, kopalniške opreme, torej odločitve o inštalacijah. Zasnove bivanjske podlage se lahko lotimo ekspresivno, kar pomeni z veliko različnimi barvami, materiali in teksturami, ali pa bolj nevtralno in zadržano. Nevtralna bivanjska podlaga je nekakšna tabula rasa, prazen list papirja, ki stopi v ozadje, zato da bi do izraza prišlo pohištvo, s katerim jo kasneje naselimo. V domu, grajenem na taki nevtralni podlagi močno izstopa življenje uporabnika, ki v domu prebiva. Ta »zaživi« z vnosom premičnih kosov pohištva in osebnih predmetov. Prav tako jo bo lahko nemudoma spremenil in preuredil vsak naslednji uporabnik. To je prednost tudi v primeru, da imate stanovanje v prihodnosti namen oddajati ali prodati.

Podlago snujemo za več desetletij, zato je dobro, da so materiali obstojni in se dobro starajo. Dobro je tudi, če si ne zaupate preveč in če zanjo poskrbijo arhitekti. V Rutarju lahko izbirate med celo floto izkušenih svetovalcev, ki bodo na podlagi vaših pričakovanj in želja zasnovali celostno prenovo, izrisali načrte za izvedbo, izdelali vizualizacije in vam pomagali pri razreševanju vseh dvomov, ki se bodo spotoma pojavljali.

V domu, grajenem na taki nevtralni podlagi močno izstopa življenje uporabnika, ki v domu prebiva. Ta »zaživi« z vnosom premičnih kosov pohištva in osebnih predmetov.
Vizualizacija ambientov

Vsak interer sestoji iz več ambientov. Najprej razmislite, kaj so glavne prostorske kvalitete vašega doma in kako se interier povezuje z zunanjo okolico. Posamezne ambiente nato zasnujte s premislekom, kako bi želeli, da stanovanje funkcionira glede na prepoznane prostorske kvalitete in vaš način življenja. Ali želite imeti jedilno mizo neposredno ob kuhinji, ali želite bivalni del s kakšnim pohištvenim kosom vizualno ločiti od kuhinjskega, kako boste gostili večerjo z več prijatelji – kje boste jedli in kje se z njimi pogovarjali, kam želite umestiti vaš delovni kotiček s pisalno mizo … Te odločitve so pomembne. Že tako na videz drobna dilema o položaju postelje v spalnici odloča o tem, ali se bomo zjutraj zbujali ob pogledu na cvetoče drevo ali mrtvo belo steno.

Se bomo zjutraj zbujali ob pogledu na cvetoče drevo ali mrtvo belo steno?
Premično pohištvo, nepremičen slog

Naselitev prostora vključuje vse premične kose pohištva, spominke, osebne predmete, rastline, skratka vse predmete, ki so zelo neposredno povezani z našim bivanjem. Iskanje prave mere in neprestano vizualiziranje celote je zato ključno. Nevtralna podlaga za razliko od ekspresivne omogoča kombiniranje več raznolikih kosov z različnimi teksturami, barvami in materiali. V vsakem primeru svetujemo, da interier gradite po principu od večjega k manjšemu. Dom naseljujte po hierarhičnem principu, kjer imajo najpomembnejšo vlogo večji pohištveni kosi, zato te umestimo in izberemo najprej. Okrog teh velikih in glavnih pohištvenih kosov nato nadaljujte in prostor dodatno zapolnjujte z vsemi drugimi potrebnimi manjšimi pohištvenimi kosi, dodatki in spominki. Glavni pohištveni kosi so tudi tisti, ki bodo zaznamovali ključne ambiente prostorov, ki smo si jih zamislili, npr. velika knjižna omara, počivalnik s pogledom skozi okno, jedilna miza sredi bivalnega prostora, fotelj v dnevnem prostoru … Glavni kosi so lahko med seboj različni, vsi pa naj bodo izbrani premišljeno in iz kakovostnih materialov, saj jih nima smisla menjavati vsaki dve leti. Na osrednje in ključne pohištvene kose je dobro gledati kot na tiste, ki se bodo z vami selili in nato lahko prešli v roke vaših otrok in vnukov.

»Dom naseljujte po hierarhičnem principu. Najpomembnejšo vlogo imajo največji pohištveni kosi, zato te umestimo in izberemo najprej.«
Zabava z malimi pohištvenimi kosi

Ti kosi opreme so bolj fleksibilni in se bodo skupaj z vami najverjetneje spreminjali in svoje položaje menjavali vsakih nekaj let, ko boste naleteli na kak nov lep, predmet, ko vam bo znanec za rojstni dan podaril novo luč … Pri tem je vseeno pomembno, da kljub številnim spremembam in novim dodatkom stanovanje ohranja celovitost. Diverziteta in rahla ekscentričnost posameznih kosov in predmetov sta odlični, se pa pogosto zgodi, da se skozi leta nabere veliko nepremišljeno kupljene »krame«, za katero na koncu ugotovimo, da v zgodbo stanovanja sploh ne sodi. Ta napaka postaja čez leta vedno bolj očitna.

Popoln recept za uničenje interierja je, da vanj na vsak način skušamo vključiti čisto vse, kar nam je na prvi pogled všeč. Brezglavo kopičenje na koncu privede do kaosa, kjer je nemogoče razpoznati vodilno misel prenove in opremljanja stanovanja, posamezne ideje pa v kopici mnogih ne pridejo več do izraza. Nekaj manjših pohištvenih kosov in predmete, ki bodo bivališče naredili funkcionalno, boste morali kupiti že takoj na začetku, ker jih boste za bivanje nujno potrebovali. Druge lahko kupujete skozi leta. Zato je domu vedno dobro pustiti še nekaj prostora za razvoj v prihodnjih letih in ga ne že v začetku napolniti do konca njegovih zmogljivosti.

Kako v prostor vključiti, kar se je nabralo skozi življenje?

Ta del opreme dom zaznamuje najbolj osebno, saj je najtesneje povezan z našimi aktivnostmi, zanimanji in spomini. Izraža vso kompleksnost naše osebnosti. Hitro menja videz, včasih celo na tedenski bazi. Kontrast med večjimi, pretežno kupljenimi kosi, manjšimi pohištvenimi kosi, najdenimi ali prinešenimi iz različnih trgovin in koncev, ter unikatno izdelanimi osebnimi spominki, interierju daje nove razsežnosti in nujno potrebno večplastnost. Temu rečemo kakovosten dom ali dom z dušo. Najbolj zanimive so namreč ravno kombinacije pohištva in predmetov zelo različnih materialov, tekstur, zgodb in zgodovinskih ozadij, ki se v »naravi« nikoli ne bi znašli skupaj, v vašem domu pa postane njihovo kombiniranje za vas in za tiste, ki vas poznajo, smiselno in razumljivo.

Bo vaš bodoči dom res vaš?

Po korakih smo vam poskušali približati način, kako se strateško lotiti prenove in opremljanja doma, da bo ta na koncu skladen z vašimi pričakovanji, identiteto, načinom življenja, obenem pa omogočal kakovostno bivanje. O konkretih pohištvenih kosih ali dizajnu je takole na splošno težko svetovati, saj so ti tako mnogoteri, kolikor so si želje uporabnikov med sabo različne. Dobra prenova je v resnici preprostejša, kot se zdi na prvi pogled. Zahteva le, da si vzamemo potreben čas za premislek, kako želimo bivati in kaj v našem življenju oz. osebnih zanimanjih je tisto, kar želimo, da prostor odraža. Nato postopoma razvijamo vizijo, kako bi to prevedli v prostor. Pri tem sta ključni prava mera in sposobnost, da svoji viziji in hierarhiji naseljevanja prostorov sledimo do konca. Ker je nemogoče imeti potrebno znanje o čisto vsem, je pomembno, da izberete dobre svetovalce in zaupate njihovim strokovnim mnenjem. Z njihovo pomočjo boste gotovo lažje dosegli svojo vizijo in ustvarili dom z dušo.

Domovi nas poznajo

Vedo za naše navade, skrivnosti in razvade. So živi, tako kot smo živi mi. Kako z Rutarjevo opremo domovi zaživijo, preklikajte na spodnjih povezavah.